Διεύθυνση: Αθανασίου Πατέστου 5, Μυτιλήνη, 81100, Λέσβος
Email: [email protected]
Η IRC Hellas ξεκίνησε την δράση της στην Ελλάδα το 2015 στο νησί της Λέσβου, ανταποκρινόμενη στους πρωτοφανείς αριθμούς προσφύγων που έφταναν τότε στο νησί.
Από την αρχή των προγραμμάτων στην Ελλάδα, η IRC έχει παράσχει υπηρεσίες υποστήριξης και προστασίας σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, τόσο σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας (camps) όσο και στον αστικό ιστό. Άμεσα, ή σε συνεργασία με εταίρους, έχουμε παράσχει στέγαση, είδη πρώτης ανάγκης, ασφαλή μετακίνηση, πρόσβαση σε νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, πρόσβαση σε αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες ζωτικής σημασίας, προστασία ευάλωτων ομάδων (συμπεριλαμβανομένης και 24ωρης φροντίδας σε ασυνόδευτα παιδιά), υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής συμβουλευτικής.
Αυτή την στιγμή, η IRC υλοποιεί τα παρακάτω προγράμματα:
Παιδική Προστασία
Τον Αύγουστο του 2019, η IRC Hellas ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα παιδικής προστασίας, το οποίο παρέχει υποστηριζόμενη στέγαση σε ασυνόδευτα παιδιά, 16 ετών και άνω. Η IRC στηρίζει 20 εφήβους μέσω υπηρεσιών στέγασης, ατομικής και ομαδικής ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής, μη-τυπικής εκπαίδευσης και μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις δεξιότητές τους.
Το πρόγραμμα ημι-αυτόνομης διαβίωσης για ασυνόδευτα παιδιά, ξεκίνησε να λειτουργεί ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα από το 2018 και θεωρείται ως εναλλακτική μορφή φροντίδας που προάγει την εξατομικευμένη υποστήριξη και έχει ως βάση το βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού.
Προστασία και ενδυνάμωση γυναικών
Τον Σεπτέμβριο του 2018, η IRC Hellas, σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα, τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της ποιότητας και της προσβασιμότητας των ελληνικών υπηρεσιών για πρόσφυγες και μετανάστριες επιζήσασες έμφυλης βίας και για την ενίσχυση του διακρατικού διαλόγου και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στην Ευρώπη.
Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος είναι η εκπαίδευση γυναικών πολιτισμικών διαμεσολαβητριών, η κατάρτιση προσωπικού δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, και η καθιέρωση πρότυπων διαδικασιών λειτουργίας (SOPs) και μηχανισμού παραπομπών σε υπηρεσίες απόκρισης στην έμφυλη βία. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σεμιναρίων για επαγγελματίες, την παραγωγή υλικού ευαισθητοποίησης και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ανταλλαγή υλικού σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την έμφυλη βία στην Ευρώπη. Από την έναρξη του προγράμματος, έχουν γίνει επιμορφώσεις σε πάνω από 180 επαγγελματίες, όπως αστυνομικοί, μαίες, ψυχολόγοι δημόσιων υπηρεσιών, Δήμων, νοσοκομείων και ΜΚΟ.
Ψυχική Υγεία
Από το Μάρτιο του 2018, η IRC υλοποιεί ένα πρόγραμμα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη Λέσβο και τη Χίο, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα αρχίσει και στη Σάμο πριν το τέλος του 2019. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην παροχή υποστήριξης σε αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή «hotspots») της Μόρια στη Λέσβο και της Βιάλ στη Χίο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκασμένοι να ζουν σε υποτυπώδεις συνθήκες, μέσα σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, όπου η ένταση και η βία είναι καθημερινά φαινόμενα. Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης και η αβεβαιότητα για το μέλλον μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προϋπάρχον ψυχικό τραύμα.
Από το 2018, το πρόγραμμα αυτό έχει υποστηρίξει πάνω από 660 ευάλωτα άτομα. Περίπου το 50% των περιπτώσεων ήταν επιζώντες/επιζήσασες βασανιστηρίων ή έμφυλης βίας, ή και τα δύο, με ένα φάσμα σοβαρών συμπτωμάτων όπως η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες και οι αυτοκτονικές σκέψεις. Από το 2018, σχεδόν το 45% των περιστατικών της IRC είχαν σκεφτεί την αυτοκτονία και τα μισά (26%) είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν. Τα περισσότερα περιστατικά βελτιώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους από την IRC: το 90% σημειώνει ότι οι συνθήκες ψυχικής τους υγείας ήταν βελτιωμένες στο τέλος της θεραπείας σε σχέση με την αρχή. Εκτός από την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, η IRC συνηγορεί ώστε συγκεκριμένοι ευάλωτοι άνθρωποι να μετακινηθούν από τα hotspots, και ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλων των αιτούντων άσυλο που διαβιούν σε καταυλισμούς.
Υποστήριξη κέντρου φιλοξενίας Καρά Τεπέ
Η IRC παρέχει υπηρεσίες στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, από την ίδρυσή του το 2015. Το κέντρο αυτό προσφέρει στέγαση σε περίπου 1.200 από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, κυρίως οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 750 παιδιών. Εξασφαλίζουμε ποιοτικές υποδομές, υπηρεσίες υγιεινής, αποχέτευσης και στέγης, καθώς και υποστήριξη στη Διεύθυνση του κέντρου. Επιπλέον, έχουμε διανείμει πάνω από 400.00 είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη καθαρισμού και ατομικής υγιεινής από το Φεβρουάριο του 2016 και παρέχουμε υπηρεσίες μεταφοράς σε ευάλωτες ομάδες. Η IRC υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία του κέντρου διέλευσης «Stage 2» με υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρηση μικρής κλίμακας. Στο «Stage 2», παρέχεται βασική βοήθεια και προσωρινή στέγαση στους ανθρώπους που φτάνουν στη βόρεια ακτή της Λέσβου από την Τουρκία, μέχρι να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.
Υποστήριξη ένταξης στην αγορά εργασίας
Τα προγράμματα της IRC Hellas για την ένταξη στην αγορά εργασίας επικεντρώνονται σε παρεμβάσεις με σκοπό την προαγωγή της οικονομικής τους ανεξαρτησίας και ευημερίας. Από το 2017 η IRC με τους εταίρους της έχει παράσχει υπηρεσίες απασχόλησης και αυτό-απασχόλησης καθώς και προγράμματα κατάρτισης σε περισσότερα από 1.800 άτομα.
Υπηρεσίες απασχόλησης: Η IRC Hellas σε συνεργασία με τους εταίρους της, τον Δήμο Αθηναίων και την Generation 2.0 for Rights Equality and Diversity παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης σε ανθρώπους στην ευρύτερη Αττική. Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν ατομική εργασιακή συμβουλευτική, εργαστήρια απασχολησιμότητας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, χρηματοοικονομική κατάρτιση, ενημέρωση για βασικά εργασιακά δικαιώματα και εξοικείωση με τον πολιτισμό της χώρας. Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες μας από το 2017.
Υπηρεσίες αυτοαπασχόλησης: Η IRC Hellas μαζί με τον εταίρο της, Alba Graduate Business School, the American College of Greece, παρέχει επιχειρηματική κατάρτιση σε νέους πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτους Έλληνες. Οι επωφελούμενοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση για μικρές επιχορηγήσεις και περαιτέρω καθοδήγηση για να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Συνεργασία με εταίρους
Από την έναρξη των προγραμμάτων μας το 2015, δεσμευτήκαμε να δουλέψουμε με τοπικούς εταίρους για τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών παρεμβάσεων. Έχουμε συνεργαστεί επίσημα με 10 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και έχουμε συμμετάσχει σε 2 κοινοπραξίες με συνολικά 8 συμμετέχοντες οργανώσεις. Έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία σχετικά με τη δυναμική και τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας και της σύναψης εταιρικών σχέσεων με: Διοτίμα, Solidarity Now, Faros, Metadrasi, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Οργάνωση Γη, Generation 2.0 RED, Lesvos Solidarity, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και Alba Graduate School.
Συνεργασία με Δήμους
Η IRC Hellas συνεργάζεται με το Δήμο Μυτιλήνης για την υποστήριξη του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, Καρά Τεπέ. Το 2018, η IRC υποστήριξε το Δήμο Αθηναίων και το Κέντρο Συντονισμού για ζητήματα Μεταναστών και Προσφύγων, για να βοηθήσουν άλλους Δήμους, μέλη του ‘Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη΄, ώστε να αναπτύξουν εργαλεία και διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στην επικράτειά τους. Η IRC υποστήριξε επίσης το Δήμο Πειραιά στην κατάστρωση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, όπως και το Δήμο Αθηναίων για την κατάστρωση του Σχεδίου Ετοιμότητας για Επείγουσα Κρίση.
International Rescue Committee—Hellas
Address: 5 Athanasiou Patestou Street, Mytilene , Postal Code 81110, Lesvos
Email: [email protected]
The International Rescue Committee started operating in Greece in 2015, on the island of Lesvos, in response to the unprecedented number of refugees arriving on the island at the time.
Since the start of programming in Greece, the IRC has provided support and protection services in both camps and urban settings. Directly, or in collaboration with partners, we have provided shelter, emergency supplies, safe transportation, access to water, sanitation and hygiene facilities, vital, reliable, and up-to-date information, protection for vulnerable groups (including 24/7 care for unaccompanied children), mental health and psychosocial support, as well as employability services to refugees and asylum-seekers and other vulnerable individuals in Greece.
At the moment, we implement the following programmes:
Child Protection
In August 2019, IRC Hellas launched a new child protection programme aiming at supporting unaccompanied children -16 years old and above- to become self-reliant and transition to adulthood smoothly. IRC supports 20 adolescents through semi-independent accommodation, individual and group psychosocial support, legal counselling, non-formal education, recreational activities and skill-building activities.
The Supported Independent Living (SIL) programme for unaccompanied children has been a pilot programme in Greece since 2018 and is considered quality alternative care, which promotes individualised support, in line with the best interest of each child.
Women’s Protection and Empowerment
In September 2018, IRC Hellas partnered with civil society actor Diotima and two key state institutions, the General Secretariat for Family Policy & Gender Equality of the Ministry of Labour and Social Affairs and the National Research Centre for Gender Equality, to launch a project to strengthen Greek gender-based violence (GBV) services and to enhance transnational dialogues and exchange of best practices and tools for GBV prevention across Europe.
The main activities of the project are the training of female cultural mediators and employees of state social services, and the implementation of standard operating procedures (SOPs) and referral mechanisms to respond to GBV. Other activities include seminars for professionals, creation of awareness material and a regional online platform for resource sharing to boost cross-border learning and best practices in Europe. Since its launch, trainings have been offered to more than 180 GBV front-line service responders, such as police officers, midwives, psychologists from government institutions, municipalities, hospitals and NGOs.
Mental Health
Since March 2018, IRC Hellas has been offering a comprehensive mental health and psychosocial support programme on the Greek islands. The programme focuses on providing support to asylum seekers that reside in the Reception and Identification Centers (RICs, also known as ‘hotspots’) of Moria on Lesvos and of Vial on Chios, and will launch an intervention on Samos by the end of 2019. The people we see are forced to live in sub-standard, overcrowded camps, where tension and violence are a daily occurrence. These living conditions and the uncertainty about the future trigger or exacerbate pre-existing trauma.
Since 2018, we have supported over 660 of the most vulnerable people. About 50% of cases were either survivors of torture or Gender Based Violence or both, with a variety of severe symptoms like depression, post-traumatic stress and suicidal thoughts. Since 2018, nearly 45% of IRC’s cases had considered committing suicide and half of this group (26%) had actually attempted suicide. Most cases significantly improve during the time they receive treatment from IRC: according to our surveys, 93% of our cases indicated that their mental health conditions had improved at the end of the treatment compared to the beginning. In addition to treating people directly, IRC advocates for individual cases to be moved out of the hotspots and for the conditions in the hotspots to be improved.
Supporting accommodation on Lesvos
IRC Hellas has been present in municipal refugee camp of Kara Tepe since its establishment in 2015. The site provides quality accommodation to an average 1,200 of the most vulnerable refugees, mainly families, including approximately 750 children, who have recently arrived on Lesvos We ensure that quality infrastructure, water, sanitation and hygiene services and shelter are available, as well as provide support the site management. Additionally, we have distributed more than 400,000 non-food items, such as cleaning and hygiene supplies since February 2016, and provided transportation services to the most vulnerable. The IRC also supports the operation of the transit site ‘Stage 2’ in Skala Sikamineas, with cleaning, small-scale care and maintenance. People who arrive in the northern part of Lesvos from Turkey, receive basic assistance and a place to stay overnight in this transit site until the authorities are ready to receive them in the reception and identification centre.
Economic Recovery and Development Programming
The focus of IRC’s Economic Recovery and Development team is to support refugees, migrants and vulnerable host populations with integration - especially into the labour market. Since 2017, IRC Hellas has provided directly and in collaboration with partners employment and self-employment services and skills development to over 1,800 people.
Employability: The IRC, together with its partners, the Municipality of Athens and Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity provides employability services, such as individual career counseling, help with job search, and job readiness workshops that develop crucial employability skills, as well as an introduction to labour rights and familiarisation with Greek work culture. Over 1,400 people have received employability support to date.
Entrepreneurship: The IRC, together with its partner the Alba Graduate Business School, the American College of Greece, provides self-employment support to youth refugees, migrants and vulnerable Greeks. Clients receive business training and coaching and have the opportunity to apply for start-up grants and further mentorship.
Working with partners
Since the launch of operations in 2015, IRC Hellas is committed to working in partnership to create strong, effective and harmonized interventions. We have officially partnered with 11 civil society organizations, one educational institution and have been part of 2 consortia with a total of 8 participating organizations. We have acquired valuable experience on the dynamics and needs of civil society in Greece through collaborating and forming partnerships with: Diotima Solidarity Now, Faros, METAdrasi, Greek Council for Refugees, Organization Earth, Generation 2.0, Lesvos Solidarity, Athens Partnership, Society for Social Psychiatry and Mental Health, Alba Graduate School.
Working with Municipalities
IRC Hellas collaborates with the Municipality of Lesvos, supporting the operation of the municipal open accommodation camp of Kara Tepe. In 2018, the IRC supported the Athens Partnership and the Athens Coordination Center for Migrant and Refugee issues (ACCMR) to assist other Municipalities that are part of the ad hoc “Cities Network for Integration” to develop tools and procedures to enable and facilitate the integration of refugees and migrants within their territory. The IRC also supported the Municipality of Piraeus to develop its Strategic Action Plan for the integration of migrants and refugees as well as the Municipality of Athens to develop its Emergency Preparedness Plan.