Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την ίδρυση των πέντε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή «hotspots» στα ελληνικά νησιά, περίπου 15.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Έχοντας επιβιώσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη, βρίσκονται περιορισμένοι για μήνες σε επικίνδυνες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Άνθρωποι που έφτασαν στην Ευρώπη για να αναζητήσουν ασφάλεια, ξεφεύγοντας από εμπόλεμες ζώνες, από αφιλόξενες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης στις χώρες καταγωγής τους, καταλήγουν να εκτίθενται εκ νέου σε ψυχοτραυματικές καταστάσεις στο παρόν τους, ενώ συχνά φοβούνται για το μέλλον τους.


Τον Σεπτέμβριο του 2018, η International Rescue Committee (IRC) δημοσίευσε την έκθεση «Απροστάτευτοι, Αβοήθητοι, Απελπισμένοι», η οποία περιγράφει πώςοι ελλείψεις και αδυναμίες των πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επέδρασαν αρνητικά στην ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο που ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας. Δύο χρόνια αργότερα, αυτή η νέα έκθεση επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Βασισμένη σε νέα στοιχεία δυόμισι χρόνων, έως και τον Οκτώβριο του 2020, που συλλέχθηκαν από 904 επωφελούμενους των προγραμμάτων ψυχικής υγείας της IRC στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, και υποστηρίζονται από μαρτυρίες και συνεντεύξεις, η έκθεση παρουσιάζει προτάσεις για άμεση δράση με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης.