Η IRC στην Ελλάδα
Η International Rescue Committee (IRC) Hellas ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2015, στο νησί της Λέσβου, ως απάντηση στον άνευ προηγουμένου αριθμό προσφύγων/ισσών που κατέφθαναν τότε στο νησί.
Από την αρχή της δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα, η IRC Hellas παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και προστασίας σε ανθρώπους που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας, αλλά και στον αστικό ιστό. Άμεσα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουμε παράσχει στέγαση, είδη πρώτης ανάγκης, πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες, προστασία σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, νομική συνδρομή, διαχείριση υποθέσεων, ψυχική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και υπηρεσίες απασχολησιμότητας σε δικαιούχους/ες και αιτούντες/σες διεθνή προστασία και άλλες ευάλωτες ομάδες στην Ελλάδα.
Πού δουλεύουμε / Τα προγράμματά μας
Η ομάδα μας βρίσκεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο, ενώ μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Refugee.Info, παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σε ολόκληρη την επικράτεια. Στη Λέσβο, υλοποιούμε προγράμματα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενώ στην Αθήνα, παρέχουμε ένα εύρος υπηρεσιών σχετικά με την παιδική προστασία, την προστασία και ενδυνάμωση γυναικών, τη νομική υποστήριξη, την προώθηση της ισότητας των φύλων και αποδοχής της διαφορετικότητας, τη συνηγορία και την οικονομική ανάκαμψη και ενδυνάμωση μέσω της απασχολησιμότητας.
Τα προγράμματα μας εστιάζουν σε:
Από τον Αύγουστο του 2019, η IRCHellas υλοποιεί ένα πρόγραμμα παιδικής προστασίας στην Αθήνα, που στοχεύει στην υποστήριξη ασυνόδευτων παιδιών -16 ετών και άνω- για την ανεξαρτητοποίηση και την ομαλή τους μετάβαση στην ενηλικίωση. Το πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ασυνόδευτα παιδιά προσφέρει διαμονή σε εποπτευόμενα διαμερίσματα και θεωρείται εναλλακτική μορφή φροντίδας που προάγει την εξατομικευμένη υποστήριξη, πλήρως εναρμονισμένη με το βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού. Κάθε διαμέρισμα φιλοξενεί έως τέσσερα παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων, υποστηριζόμενα από μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών, όπως κοινωνικοί/ές λειτουργοί, φροντιστ(ρι)ές, ψυχολόγο, εκπαιδευτικό, διερμηνείς και δικηγόρο. Επί του παρόντος, η IRC υλοποιεί το πρόγραμμα σε τρία διαμερίσματα του προγράμματος «Υποστηριζόμενη διαβίωση για Ασυνόδευτους Ανήλικους» που χρηματοδοτούνται από το εθνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και ‘Ενταξης 2014-2020 (ΤΑΜΕ).
Από τον Απρίλιο του 2021, η IRCHellas υποστήριξε επίσης τις προσπάθειες αποϊδρυματοποίησης στην Ελλάδα, μέσω της πιλοτικής εφαρμογής του μοντέλου «Ημιαυτόνομης διαβίωσης σε διαμερίσματα, για παιδιά άνω των 15 ετών και νέους ενήλικες που ζουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας στην Ελλάδα» - ανεξάρτητα από εθνοτικά, φυλετικά ή άλλα χαρακτηριστικά. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εγγύηση για το Παιδί», σε συνεργασία με τη UNICEF, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Το έργο περιελάβανε δύο διαμερίσματα στην Αθήνα στα οποία φιλοξενήθηκαν τέσσερα ενήλικα και δύο έφηβα κορίτσια κοντά στην ενηλικίωση Τα άτομα έλαβαν εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και δραστηριότητες και υπηρεσίες εκπαιδευτικές, νομικές και ψυχαγωγικές. Ο κύριος στόχος του έργου ήταν να ενδυναμώσει τους/τις δικαιούχους/ες να γίνουν αυτόνομοι/ες και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την ενήλικη ζωή. Συνεπώς, οι υπηρεσίες που παρείχε η IRC είχαν ως απώτερο στόχο και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω υποστήριξης της απασχολησιμότητας, σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
ΤονΦεβρουάριοτου 2023, η IRC Hellas ξεκίνησετοέργο “CARE: Community-Based Primary Prevention of Gender-based Violence in Greece and Italy" ωςεπικεφαλήςσεμιαδιακρατικήκοινοπραξίαμεεταίρουςτηνCaritas Hellas, τηνGlobal Girl Media GreeceστηνΕλλάδακαιτοCentro PencστηνΙταλία. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος του έργου CARE είναι να συμβάλει στην πρόληψη της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, με έμφαση στη βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων και την ενδοοικογενειακή βία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω παρεμβάσεων σε επίπεδο κοινότητας που εμπλέκουν γυναίκες, άνδρες και τα παιδιά τους, καθώς και μέσω δραστηριοτήτων διάδοσης ψηφιακών μέσων υπό την ηγεσία γυναικών για το ευρύ κοινό. Το έργο προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ομάδες ομοτίμων γυναικών, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εργαστήρια ψηφιακών μέσων και κινηματογράφησης σε γυναίκες, με σκοπό την ενδυνάμωση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και δικτύων ομοτίμων για να υποστηρίξουν άλλες γυναίκες και να επιφέρουν αλλαγές στη ζωή τους. Επιπλέον, ορισμένες επιλεγείσες γυναίκες θα εκπαιδευτούν ώστε να γίνουν Πρόσωπα Αναφοράς για την πρόληψη της έμφυλης βίας στις κοινότητές τους. Οι άνδρες θα εμπλακούν σε μια μετασχηματιστική διαδικασία για την προαγωγή της λογοδοσίας, την ενθάρρυνση της αλλαγής των επιβλαβών έμφυλων προτύπων, την αλλαγή στάσεων και την πιθανότητα παρέμβασης των παρευρισκομένων σε ανάλογα περιστατικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η IRC προσαρμόζει και εφαρμόζει πιλοτικά - για πρώτη φορά στην Ευρώπη - το WomenRise, ένα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με επίκεντρο την έμφυλη βία, και το EngagingMeninAccountablePractices (EMAP), ένα πρόγραμμα μετασχηματιστικής δράσης και λογοδοσίας για τους άνδρες με γνώμονα τις γνώμες των γυναικών.
Το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί στα εν λόγω προγράμματα και εργαλεία και ηγείται της διαδικασίας προσαρμογής. Οι προσαρμοσμένες εργαλειοθήκες καθοδηγούν τις δραστηριότητες του έργου, ήτοι την υλοποίηση των ομάδων γυναικών και ανδρών, και θα καταστούν διαθέσιμες για περαιτέρω χρήση στην ΕΕ. Ένας χώρος φιλικός προς τα παιδιά (CFS) με δραστηριότητες που προωθούν την ισότητα των φύλων για τα παιδιά διευκολύνει την ισότιμη πρόσβαση στις δραστηριότητες του προγράμματος για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που είναι γονείς/φροντιστές.
Από το Φεβρουάριο του 2016, η IRCHellas προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με στόχο να παράσχει σε πρόσφυγες/ισσες και αιτούντες/σες άσυλο στην Ελλάδα, απαραίτητες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες για να επουλώσουν τα ψυχολογικά τραύματα που φέρουν λόγω της βίας, των διώξεων και του εκτοπισμού που έχουν υποστεί. Το πρόγραμμα λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη Λέσβο. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Λέσβο, στον πληθυσμό-στόχο συμπεριλήφθηκαν και μέλη της κοινότητας υποδοχής, ως απόκριση στην έλλειψη επαρκών υπηρεσιών υποστήριξης της ψυχικής υγείας στο νησί.
Όταν είναι απαραίτητο, γίνεται παραπομπή σε νοσοκομεία ή σε ιδιώτες ψυχιάτρους και νευρολόγους , καθώς και σε άλλους φορείς και οργανώσεις για νομική υποστήριξη, στέγαση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ η IRC καλύπτει τα έξοδα της φαρμακευτικής αγωγής όπου χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη θεραπεία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάσσονται ψυχοκοινωνικές ομαδικές δραστηριότητες, όπως ψυχο-εκπαιδεύσεις για διάφορα θέματα ψυχικής υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση, τη μείωση του στίγματος, τον εντοπισμό ατόμων που έχουν ανάγκη υποστήριξης, αλλά και την κοινωνική υποστήριξη των συμμετεχόντων/ουσών. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων άλλων φορέων που δουλεύουν με πρόσφυγες/ισσες (επαγγελματίες ψυχικής υγείας και άλλοι φορείς πρώτης γραμμής, όπως εθελοντ(ρι)ές και εργαζόμενοι/ες σε ΜΚΟ και δημόσιους φορείς), με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας και της πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών για τα άτομα που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Από τον Νοέμβριο του 2022, η ομάδα ψυχικής υγείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη, έχει ξεκινήσει ομάδες υποστήριξης σε φορείς πρώτης γραμμής (επαγγελματίες και εθελοντ(ρι)ές άλλων οργανώσεων) για την ολιστική προσέγγιση σε όλα τα άτομα που παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες/ισσες, μετανάστ(ρι)ες και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού υποδοχής.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα του Refugee.Info, η οποία δημιουργήθηκε το 2015 ως εφαρμογή για κινητά, παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σε χιλιάδες αιτούντες/σες άσυλο, πρόσφυγες/ισσες και μετανάστ(ρι)ες που φτάνουν στην Ελλάδα ή/και συνεχίζουν την διαδρομή τους στην Ευρώπη. Έκτοτε, εξελίχθηκε σε μια μοναδική, ενημερωτική και αξιόπιστη πλατφόρμα με περισσότερους/ες από 115.00 μοναδικούς/ές χρήστ(ρι)ες στο Facebook τον Απρίλιο του 2024, που απευθύνεται σε αιτούντες/σες και δικαιούχους/ες διεθνούς προστασίας, μετανάστ(ρι)ες αλλά και σε άλλους φορείς. Το πρόγραμμα παρέχει πληροφορίες μέσω της νέας πλατφόρμας του Refugee.Info, αμφίδρομη επικοινωνία μέσω ενός helpdesk (Facebookmessenger) στη σελίδα του Facebook και χαρτογράφηση υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα.
Στόχος του Refugee.Info είναι να ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα άτομα για τις αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που επηρεάζουν άμεσα αιτούντες/σες άσυλο και πρόσφυγες/ισσες σχετικά με τη στέγαση ή τα κοινωνικά επιδόματα. Οι πληροφορίες παρέχονται άμεσα και είναι αξιόπιστες και επικαιροποιημένες μέσω της ιστοσελίδας σε Αραβικά, Φαρσί, Ουρντού, Γαλλικά, Αγγλικά, Σομαλικά και Ουκρανικά. Το Refugee.Info ακολουθεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο κλιμάκωσης κατά τη λήψη ερωτημάτων σχετικά με υποθέσεις προστασίας, διατηρεί διασύνδεση με άλλες διαδικτυακές κοινότητες που βρίσκονται σε καταυλισμούς προσφύγων και αστικές περιοχές στην Ελλάδα, συνεργάζεται με εταίρους, ΜΚΟ, κυβερνητικές αρχές, πρόσφυγες/ισσες και αιτούντες/σες άσυλο για να διασφαλίσει ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι χρήσιμες, και χρησιμοποιεί κείμενο με την τεχνολογία της ομιλίας (text-to-speechtechnology) για να καταστήσει όλα τα άρθρα και τις σελίδες χαρτογράφησης υπηρεσιών προσιτές για αναλφάβητα άτομα ή/και άτομα με δυσκολίες όρασης.
Το 2022 και το 2023, το Refugee.Info με τον τότε συνεργάτη του MobileInfoTeam, πραγματοποίησαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το ImmigrationPolicyLab και το UniversityCollegeofLondon. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο πώς η διαδικτυακή παροχή περιεχομένου μέσω στατικών πληροφοριών (ιστότοπος) και δυναμικής παροχής πληροφοριών (αμφίδρομη επικοινωνία) μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού-στόχου μας σχετικά με τα θέματα της εμπορίας ανθρώπων και της εργασιακής εκμετάλλευσης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2024, διαπίστωσε ότι οι νομικές πληροφορίες βελτίωσαν τη γνώση των συμμετεχόντων σχετικά με το τι συνιστά εργασιακή εκμετάλλευση (συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας), καθώς και την ικανότητα αντιμετώπισης της βίας (μετρούμενη ως γνώση για το πως μπορεί κανείς να αναζητήσει βοήθεια αφότου έχει υποστεί βία, καθώς και την πιθανότητα να μιλήσει για αυτήν την εμπειρία σε άλλα μέλη της κοινότητάς σχετικά με αυτό).
Από το 2017, η IRCHellas παρέχει άμεσα και σε συνεργασία με εταίρους υπηρεσίες απασχολησιμότητας, αυτοαπασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων με στόχο την ένταξη προσφύγων/ισσών και μελών άλλων ευάλωτων ομάδων, στην αγορά εργασίας.
Απασχολησιμότητα και Επιχειρηματικότητα: Η IRC παρέχει υπηρεσίες απασχολησιμότητας σε πρόσφυγες/ισσες, μετανάστ(ρι)ες και άλλες ευάλωτες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, όπως ατομική εργασιακή συμβουλευτική και εργαστήρια απασχολησιμότητας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και εισαγωγή στα εργασιακά δικαιώματα και εξοικείωση με την ελληνική εργασιακή κουλτούρα. Μέχρι και σήμερα περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν λάβει υποστήριξη για την απασχολησιμότητα, από την IRC και τους εταίρους της. Στο πλαίσιο του προγράμματος ”ResilientFutures” που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Citi, η IRC παρέχει υπηρεσίες απασχόλησης και υποστήριξη αυτοαπασχόλησης απευθείας σε ευάλωτα νέα άτομα. Επιπρόσθετα και σε συνεργασία με το AlbaGraduateBusinessSchool και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, η IRC υλοποιεί το πρόγραμμα "CraftyourBusiness", όπου οι ωφελούμενοι/ες λαμβάνουν επιχειρηματική κατάρτιση και καθοδήγηση και έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για επιχορήγηση ανοίγματος επιχείρησης και περαιτέρω τεχνική και επαγγελματική υποστήριξη. Πάνω από 500 άτομα έχουν λάβει υποστήριξη επιχειρηματικότητας μέχρι σήμερα.
Εκπαίδευση και Πολιτιστικός προσανατολισμός: Η IRC υποστηρίζει την πρώιμη ένταξη μέσω του πολιτιστικού προσανατολισμού των προσφύγων/ισσών και των αιτούντων/ουσών άσυλο στην Αθήνα, και μέσω μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, βασικών γνώσεων πληροφορικής, πολιτιστικού προσανατολισμού και ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Ολιστική υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών που ενηλικιώνονται: Η IRC, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προσφέρει υποστήριξη για την ενδυνάμωση και αυτονόμηση νέων 18-21 ετών με τη μορφή ενός ολιστικού προγράμματος που παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, συμβουλευτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας, υποστήριξη για την εύρεση στέγης και εκπαιδευτικές ευκαιρίες, όπως επαγγελματική κατάρτιση και υποτροφίες.
Τέλος, η IRCHellas συνεργάζεται με την οργάνωση «ΜΕΤΑδραση», στο εθνικό ενταξιακό πρόγραμμα «HellenicIntegrationSupportforBeneficiariesofInternationalProtection - HELIOS», για την παροχή πολιτιστικού προσανατολισμού, τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και την προετοιμασία όσων ζουν στην Αθήνα, υπό το καθεστώς της διεθνούς προστασίας, με δεξιότητες για τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα και την αγορά εργασίας.
Η IRC Hellas συντονίζει επίσης το έργο “PROGEDI: Promoting Gender Equality, Diversity and Inclusion in the Workplace”, το οποίο διαρκεί 16 μήνες με δύο (2) εταίρους, το ΚΕΑΝ και το Generation 2.0 RED. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι: (1) η προώθηση μιας βιώσιμης κουλτούρας ένταξης στην Ελλάδα, μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενδυνάμωσης της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) και επιλεγμένους φορείς του δημόσιου τομέα, και της δημιουργίας πλατφορμών διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, του ακαδημαϊκού χώρου, των υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων και των επιχειρήσεων, και (2) η ενίσχυση της εθνικής και διακρατικής συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης της διαφορετικότητας και πρακτικών ένταξης μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, πόρων και εργαλείων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το 2023, ο εταίρος της IRC, η Generation 2.0 RED, συνέταξε την Έκθεση Αποτελέσματων της Έρευνας για τη Διαφορειτκότητα και την Ένταξη στην Ελλάδα, η οποία αξιολόγησε τις οπτικές των εργαζομένων σχετικά με την προστιθέμενη αξία και τα οφέλη της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Ένταξης (DEI), κατανόησε καλύτερα τις υφιστάμενες πρακτικές DEI των στοχευμένων ΜΜΕ, διερεύνησε τις προτεραιότητες και τα σχέδια για περαιτέρω μέτρα DEI και αξιολόγησε τις ανάγκες σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, διοίκησης και οργανισμού. Επιπλέον, η IRC Hellas διεξήγαγε δύο (2) εργαστήρια για εταιρείες, ΟΚοιΠ και τον δημόσιο τομέα και πέντε (5) ανοιχτές συζητήσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 επαγγελματιών που εργάζονται σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και σε ΟΚοιΠ. Τέλος, το ΚΕΑΝ πραγματοποίησε το πρώτο διακρατικό διαδικτυακό σεμινάριο μεταξύ εκπροσώπων Χαρτών Διαφορετικότητας από άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και επαγγελματιών και φορέων που ενδιαφέρονται για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και την ένταξη στο εργασιακό περιβάλλον.
Η IRCHellas προβαίνει σε δράσεις συνηγορίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την προάσπιση των δικαιωμάτων των αιτούντων/ουσών άσυλο και προσφύγων/ισσών όσον αφορά την πρόσβασή τους στο ελληνικό/ευρωπαϊκό έδαφος, στη διαδικασία ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής, την προστασία, την πληροφόρηση και την ένταξή τους. Σε στενή συνεργασία με όλα τα προγράμματα της IRC στην Ελλάδα, η ομάδα συνηγορίας μελετά το πλαίσιο και συντάσσει αναφορές, επιστολές και δελτία τύπου που απευθύνονται σε υπεύθυνους/ες λήψης αποφάσεων για την ενημέρωσή τους ως προς την πραγματικότητα των συνθηκών διαβίωσης του προσφυγικού πληθυσμού, ως προς πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας και των πολιτικών, παρέχει συστάσεις και οργανώνει συναντήσεις και εκδηλώσεις για να φέρει σε επαφή τους/τις υπεύθυνους/ες χάραξης πολιτικής και να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων/ουσών άσυλο και των προσφύγων/ισσών. Η ομάδα συνηγορίας συνεργάζεται επίσης με άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δημοσίευση κοινών ενημερωτικών σημειωμάτων, εκθέσεων και δελτίων τύπου.
Βασικοί μας στόχοι είναι:
- Όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, να έχουν πρόσβαση στην ελληνική επικράτεια και σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου.
- Η Ελλάδα να διασφαλίζει μια δίκαιη διαδικασία ασύλου με βάση τις διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές νομικές διατάξεις.
- Ελλάδα να ενισχύει ουσιαστικά την πρόσβαση των προσφύγων/ισσών και των αιτούντων/ουσών άσυλο σε αξιοπρεπή στέγαση και στην αγορά εργασίας, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η ομάδα συνηγορίας έχει διοργανώσει τα τελευταία χρόνια διάφορα εργαστήρια, όπως μαγειρικής στη Λέσβο και αφήγησης ιστοριών στην Αθήνα, ώστε να φέρουν σε επαφή πρόσφυγες/ισσες, αιτούντες/σες άσυλο και την κοινότητα υποδοχής, να προωθήσουν την ειρηνική συνύπαρξη και την κοινωνική ένταξη, μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ανταλλαγής κοινών εμπειριών.
Σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος νομικής υποστήριξης Αφγανών εκτοπισθέντων που υλοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023 σε συνεργασία με εταίρους στην Αλβανία (Nisma ARSIS), την Σερβία (Info Park) και την Ελλάδα (HIAS, ELIL, LCL), το πρόγραμμα νομικής υποστήριξης εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις επείγουσες νομικές ανάγκες των ατόμων που εξυπηρετούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων μας από τον Οκτώβριο του 2023. Μέσω της παροχής άμεσων και εξατομικευμένων νομικών συμβουλών, αλλά και με την διεξαγωγή ομαδικών συνεδριών νομικής ενημέρωσης, επιδιώκεται η διασφάλιση της πρόσβασης στην αναγκαία νομική πληροφορία τόσο για τα εκτοπισθέντα από την Ουκρανία, όσο και για τα αιτούντα διεθνή προστασία πρόσωπα. Κάτω από το πρίσμα μιας ολιστικής υποστήριξης των ήδη εξυπηρετούμενων από τα προγράμματά μας ατόμων, το πρόγραμμα νομικής ευασιθητοποίησης στοχεύει στο να εξοικειωθούν τα άτομα που αναζητούν και χρήζουν προστασίας με τα δικαιώματά τους, ώστε να ενδυναμωθούν προς την κατεύθυνση της πραγματικής άσκησης αυτών.
Από τον Μάρτιο του 2023, η IRC Hellas σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Α.Σ.Π.Ι.ΔΑ που εδρεύει στα Ιωάννινα, υλοποιούν ένα νέο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για τα δικαιώματα των αναγνωρισμένων προσφύγων/ισσών και την ενίσχυση των αξιών της Ε.Ε. Το έργο «RAISE EU- RightsAwarenessandInformationServicesforEnhancingEUValues» που στοχεύει στην ενδυνάμωση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας μέσω ενημερωτικών συνεδριών και σχετικών δράσεων συνηγορίας, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD. Το πρόγραμμα «Buildingarobustanddemocraticcivicspace» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της ΕΕ, μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).
- IRC Hellas Απολογισμός Δράσεων 2023
- IRC Hellas Απολογισμός Δράσεων 2022
- IRC Hellas Απολογισμός Δράσεων 2021
- IRC Hellas Απολογισμός Δράσεων 2020
- IRC Hellas Απολογισμός Δράσεων 2019
- IRC Hellas Απολογισμός Δράσεων 2018
Δήμητρα Καλογεροπούλου
Διευθύντρια IRC Ελλάδος
+ 30 6955475110
[email protected]
Πανεπιστημίου 64, Αθήνα
- Ampney Brook Foundation
- Bessemer Trust
- Breakthrough Prize Foundation
- Charles Anteokounmpo Family Foundation
- CITI Foundation
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων [DG HOME], Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών [DG JUST])
- Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants)– Πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση”
- Goldman Sachs Gives
- Heritage Fund of the International Ladies' Garment Workers' Union for the 21st Century (ILGWU)
- Huang Chen Foundation
- Human Rights 360
- Malcolm Hewitt Wiener Foundation
- ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση & την Ανάπτυξη
- SOL Crowe
- Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής
- Ευρωπαϊκή Ένωση - Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου) υπό το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης
- Starbucks Foundation
- Tereska Foundation
- Trip Advisor
- Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)
- Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF)
- University College London
- Alba Graduate Business School
- Centro Penc
- Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
- European Lawyers in Lesvos (ELIL)
- Foundation for Access to Rights (FAR)
- Generetion 2.0 RED
- Global Girl Media Greece
- HIAS
- Ίριδα – Κέντρο Γυναικών
- Κάριτας Ελλάς
- Κέντρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ)
- Mobile Info Team
- NISMA Arsis
[email protected]
Έδρα: Χρυσομαλούσσης 4, Μυτιλήνη, 81131: (+30) 22510 54338
Παράρτημα: Πανεπιστημίου 64, Αθήνα, 10564: (+30) 2103809267
ΓΕΜΗ: 135449242000